Este un oras mic (populatie : 6.019 locuitori) situat pe cursul raului Cerna in zona Valea Cernei. Dar este totodata si statiune renumita a Romaniei. Unul din punctele forte ale statiunii il reprezinta izvoarele cu apa fierbinte, cu numeroase proprietati curative, descoperite inca de pe vremea romanilor. Cele cincisprezece izvoare cu ape minerale si termale existente aici sunt folosite in tratarea afectiunilor reumatice, nervoase si nutritionale. Valea Cernei se intinde intr-o zona cu munti pe ambele parti, o priveliste incantatoare !

Statiune balneoclimaterica este cunoscuta inca din vremea romanilor sub numele de Ad aquas Herculis sacras (atestata documentar in 153 e.n.) fiind astfel cea mai veche statiune balnoclimaterica de pe teritoriul Romaniei. Pana in 1817 a purtat denumirea de B─âile Hebadiei.

Printre factorii naturali de cura sa afla si climatul statiunii care este unul bland cu influente mediteraneene puternice. Temperatura medie anuala este de 10 grade Celsius iar temperatura medie a iernii este de 1 grad Celsius. Aerul este puternic ionizat negativ (2000 ioni/cmc) ceea ce are efecte sedative asupra organismului uman precum si o marire a rezistentei la bolile infectioase, de asemenea ajuta la reglarea functionarii glandelor endocrine.

Un alt factor natural de cura – apele minerale, aici fiind prezente mai multe categorii: ape minerale clorurosodice, slab radioactive, bicarbonate, slab sulfuroase, bicarbonate, calcice, bromurate, iodurate, oligominerale utilizate atat in cura interna cat si cura externa.

De jur imprejurul statiunii exista aceste izvoare bogate in minerale care trateaza diverse afectiuni, cum ar fi:reumatisme degenerative, spondiloze, artroza, poliartroze, reumatisme articulare (tendinoze, periartrita scapulofemurala), redori articulare post traumatice,recuperare postoperatorie ( dupa fracturi, entorse, luxatii), pareze, paralizii, diabet zaharat, hiperlipemii, boli respiratorii, cardiovasculare, boli profesionale (silicoze), boli ginecologice, ORL, boli dermatologice, afectiuni oculare. Se pot efectua atat cure interne cat si externe. Datorita temperaturii inalte a apelor minerale si a mineralizarii bogate, actiunea lor este complexa si din punct de vedere psihologic.

Dar exista o serie de contraindicatii, cum ar fi: TBC, boli al ficatului si rinichilor, boli cardiace decompensate, hipertensiune arteriala peste 180 mm HG, Parkinson, ulcer in faza acuta, neoplasme, boli psihice si toxicomanii, boli acute, tumori, sarcina, epilepsie, sindrom hemoragic.

Trasee turistice in zona:
Piata Hercule – Hotel Roman – Cascada Cernei – strandul “7 izvoare calde”; 2-3 ore
Fabrica de var – Valea Prolaz – Cheile Feregari – Creasta; 4 ore
Hotel Cerna – Crucea Alba – Valea Jelarau – Poiana Musuroane; 5 ore
Hotel Cerna – Crucea alba – Grota lui Serban – Varful Domogled; 8 ore
Piata Hercule – Crucea Ghizelei – Cascada Cociu
Baia Diana – Izvorul Munc – Varful Ciorici; 2-3 ore
“7 izvoare calde” – Piatra Banitei – Culmea Bolvasnitei